продаж квартири під час війни

З початку агресії росії проти України, ринок нерухомості дуже став змінюватися. Спочатку всі правочини були заборонені, але згодом, почали поступово відновлювати деякі можливості. Про те, що можна робити з нерухомістю, і поговоримо в цій статті.

 

 

Продаж на вторинному ринку під час війни

Публічний доступ до Державного реєстру прав на нерухоме майно все ще обмежено. Але це не означає, що продаж нерухомості заборонений. Мінюст відкрив можливість відчуження нерухомості на вторинному ринку вже з 19.04.2022 року, внесенням змін до постанови Кабінету Міністрів № 164. Але не всі нотаріуси це можуть робити. Наявний вичерпний перелік нотаріусів, яким Мінюст дозволив здійснювати засвідчення договорів про відчуження нерухомості та здійснення реєстраційних дій щодо права власності (перелік нотаріусів за посиланням https://opendatabot.ua/open/notaries).

До зазначеного переліку не входять нотаріуси, які знаходяться на території, де проходять активні бойові дії, чи які знаходяться під тимчасовою окупацією.

Місце вчинення нотаріальних дій – для всіх, крім Києва та Київської області – це виключно територія місцезнаходження нерухомості. Для Києва та Київської області можливе засвідчення нотаріального договору купівлі-продажу нерухомості.

Забороняється:

  • передача нерухомості від та до юридичних осіб;
  • операції з однією нерухомістю частіше як 1 раз на місяць (між угодами має пройти не менше 1 місяця);
  • посвідчення договорів на підставі довіреності від імені фізичної особи-відчужувача.
  • вчинення виконавчих написів на кредитних договорах, які не є нотаріально посвідченими.

Важливо зазначити, що довіреності (крім довіреностей щодо нерухомого майна, корпоративних прав та цінних паперів), та заповіти військовослужбовців та працівників правоохоронних органів можуть засвідчуватися командирами. А заповіти військовополонених можуть засвідчувати керівники таборів для військовополонених.

Продаж нерухомості на первинному ринку під час війни.

З 29 березня 2022 року в Україні дозволено здійснювати реєстрацію первинного права власності на нерухоме майно. Тому наразі для придбання новобудов законодавство не містить обмежень.

Плануєте купити або продати нерухомість?
Допоможу виявити та максимально мінімізувати ризики
Подзвонити адвокату
позвонить адвокату